She left a good job in the city

I samband med årskiftet  kom en litografi av en målning av konstnären Malin Sverige genom en lycklig slump i min ägo. Den hänger numer ovanför min säng och har kommit att betyda väldigt mycket för mig. Titeln är “She left a good job in the city and went down the lazy river.”.

Även om jag visst njuter av stunder vid “the lazy river” så var det den första delen i titeln som fångade mig och som visade sig bli en profetia. Jag har sedan 2008 arbetat som konsult med bland annat krisstöd på risk management-företaget Seccredo. Den senare tiden av min anställning fick jag förtroendet som marknadsansvarig för hela bolaget. Att få växa på ett så spännande företag i näringslivet som Seccredo är, har varit enormt utvecklande och lärorikt och jag är för evigt tacksam för de möjligheter som givits mig. Upplevelsen visade sig vara en absolut nödvändighet för mig personligen genom den verklighetsanknytning som företaget erbjöd och som jag efter år som frilans i kulturvärlden känt ett alltmer uppdämt behov av. De personer jag fått glädjen att samarbeta med i krishanteringsbranschen har radikalt förändrat min syn på många saker som jag tidigare i sanning visste väldigt lite om. Trots det, tillät sig inte min konstnärliga lust att tystas. Tidpunkten kom då ett beslut blev nödvändigt.

Att ta beslutet att lämna ett välbetalt prestigefyllt jobb på ett blomstrande företag är inte det lättaste. Bara tanken kan för en förnuftsorienterad människa te sig så skrämmande att den förefaller omöjlig. Tack och lov är jag nu, trots den förhållandevis stora portion sunt förnuft som ändå blivit mig given, en människa som för mitt väl och ves skull till slut ändå alltid måste följa det som vi kallar hjärtat. Det innebär att min kraft och min energi till 100% härstammar från min lust och vilja. Med andra ord är det för mig som person mer ohållbart att stanna kvar i en situation för trygghetens skull än att ta vara på chansen att skapa det liv jag innerst inne vill ha.

De flesta röster talar om hur man bör låta det ena jobbet gå över i det andra och inte lämna något etablerat förrän alternativet är säkrat. Men riktigt så fungerade det inte. Det är svårt att skapa något nytt när du står kvar med ena benet i en helt annan värld. Som frilans med behov av att vara tillgänglig märks detta särskilt tydligt. Särskilt när det du helst vill arbeta med är att skapa eget. För att kunna ha något att presentera behövs tiden för att skapa det. Priset blir periodvis ett materiellt sett något blygsammare liv – som med facit i hand i mina ögon de facto ändå är ett rikare dito.

Den utmaning jag nu står framför, att våga sväva i ovisshet under en period medan jag skapar och orienterar mig på nytt, är en absolut nödvändighet för att inte återigen ramla in på det som är tryggt och förnuftigt bara för att jag faktiskt kan. Det är en fantastisk gåva att ha tillräcklig kompetens för att få kunna vistas i flera världar i yrkeslivet. Samtidigt gör det att kraven på hård självrannsakan blir så mycket högre.

Alla möjligheter finns. Men ibland glömmer vi att det är vi själva som är huvudpersonerna i våra egna liv. Det är vi som väljer. Det har jag nu gjort med allt vad det innebär. Det är härligt, hisnande, skrämmande och på samma gång alldeles, alldeles underbart.

Av Malin Sverige