Zumbaresan 2013

Jag kom nyligen hem ifrån en av de härligaste upplevelserna jag har haft här i livet.

Under en vecka var jag tillsammans med fyra fantastiska kollegor instruktör på Zumbaresan 2013 som gick av stapeln tillsammans med närmare 70 fantastiska deltagare på Fuerteventura. Nog visste jag att en vecka i solen kombinerad med dans och god mat inte kunde bli annat än en skön upplevelse. Men att det skulle bli en resa så fylld av positiv energi och härlig samvaro, det var långt över min förväntan.

Eftersom jag i mitt övriga arbetsliv har haft förmånen att få vistas i väldigt skiftande miljöer har jag förstått att det här med Zumba uppskattas av långt ifrån alla.  Inget konstigt med det. Alla vill helt enkelt inte skaka loss till latinska rytmer. Samtidigt är det faktiskt få aktiviteter som uppskattas så högt och av så många som Zumba. Jag är därför både glad och otroligt stolt över att nu ha varit instruktör i snart två år med stora och regelbundna uppdrag. Att få inspirera och motivera känns oerhört betydelsefullt. Särskilt kul blir det när jag får betalt och träning för något som jag innan gjorde i min ensamhet helt gratis.

Foto: Micke Alm

På Zumbaresan bor vi på ett riktigt bra hotell, nära till bra stränder och god mat. För övrigt är det Zumba som gäller två gånger per dag, plus salsa respektive bachatalektioner.

Bland instruktörerna finns några av Sveriges absolut populäraste, bland annat två av våra duktiga licensierade Zumbajammers. Dessa har licens för att skapa och lära ut koreografier till andra Zumbainstruktörer.

Jag har sällan upplevt en så god sammanhållning och ett så spontant härligt resumgånge som på Zumbaresan. Två veckor efter hemkomst är det fortfarande uppenbart i vilken hög grad nya band har knutits och förmodligen kommer upprätthållas.

Den senaste tiden har resultaten från flera undersökningar publicerats som pekar på dansens betydelse för vårt välmående, inte bara rent fysiskt utan även psykiskt och faktiskt även när det gäller att hålla vår mentala aktivitet alert när vi blir äldre.

Vi som deltar i en Zumbaklass må utifrån se ut som ett gäng människor som helt släppt alla begränsningar och dansar som om denna dag var en sista. Men det är just det, vi dansar inte för att uppträda, utan för vår egen upplevelses skull. På köpet råkar får vi träning för både kropp och knopp.

Människor som möts i en sån upplevelser kan inte annat än dela med sig av värme och öppenhet. Därför blir en resa av detta slag något helt utöver det vanliga. Det vet jag nu.

Jag ser varmt fram emot att fortsätta få dansa med mina deltagare och fortsätta drömma om nästa Zumbaresa där palmerna bor.